درباره دیابت این باورهای تغذیه درست نیست
در همه جا اطلاعات غلطي در مورد ديابت وجود دارد. اولين گام در درمان اين بيماري جدي يادگيري حقايق است. مطالبي که حقايق درست را در مورد رژيم غذايي، ورزش، افزايش وزن، برساند و نشان بدهد کدام درست و کداميک نادرست است.
بسياري از افراد گمان ميکنند که مصرف بيش از اندازه شکر و خوراکيهاي شيرين، باعث ابتلا به ديابت ميشود؛ در حالي که اين، يک باور نادرست است! بهعبارت سادهتر، ديابت يا مرض قند در اثر زيادهروي در مصرف خوراکيهاي شيرين حاصل نميشود، بلکه اين بيماري، بهدليل ايجاد اختلال در توانايي بدن براي تبديل مواد غذايي مصرفي به انرژي به وجود ميآيد. بدن ما، بيشتر غذاهايي که ميخوريم را تبديل به گلوکز ميکند. گلوکز، نوعي قند مورد نياز براي تامين قدرت سلولهاي بدن است. از طرف ديگر، پانکراس هم هورموني به نام انسولين توليد ميکند تا به اين ترتيب، بتواند به سلولها در استفاده از گلوکز بهعنوان منبع سوخت خود، کمک کند. بهطور کلي، امکان ابتلا به ديابت نوع ? و نوع ? به دلايل کاملا خاص و پزشکي در برخي از افراد وجود دارد. ديابت نوع ? زماني اتفاق ميافتد که پانکراس، توانايي توليد انسولين را نداشته باشد و از اين رو، سطح قند خون در بدن بالا برود. افراد مبتلا به ديابت نوع ?، مجبور به تزريق انسولين براي جبران کمبود اين هورمون در بدنشان هستند. عوامل ژنتيکي و اختلال در سيستم دفاعي بدن از مهمترين دلايل ابتلا به ديابت نوع يک هستند که معمولا از دوران کودکي بروز ميکند. ديابت نوع ? هم در اثر ايجاد اختلال در عملکرد پانکراس و عدم ترشح حجم کافي از انسولين در بدن اتفاق ميافتد. اضافهوزن، افزايش سن و عوامل ژنتيکي، نقش پررنگي در ابتلا به ديابت نوع ? دارند. ضمن اينکه تغييرات هورموني در دوران بارداري هم ميتواند باعث ايجاد اختلال در ترشح انسولين و ابتلا به ديابت بارداري شود. معمولا ديابت بارداري، نياز به درمان با انسولين دارد و پس از زايمان هم از بين ميرود.
يکي از باورهاي نادرست تغذيهاي مرتبط با ديابت، اين است که قوانين مختلف و سفت و سخت بسيار زيادي براي رژيم غذايي بيماران مبتلا به ديابت، وجود دارد. هرچند که افراد ديابتي بايد از برنامه غذايي خاص خود پيروي کنند اما اين برنامه، الزاما سخت و پيچيده نخواهد بود. غذاهاي انتخابي ديابتيها بايد مطابق با ميزان فعاليت روزانه آنها، نوع داروهاي مصرفي و سطح قند خونشان باشد. يعني تغييرات بشقاب غذايي اين افراد، بايد حجم بالاتري از سبزيها و حجم محدودتري از قندها و چربيها را در بربگيرد.
متاسفانه، برخي از افراد مبتلا به ديابت گمان ميکنند که کربوهيدراتها براي آنها سم هستند و بايد آنها را از برنامه غذايي خود حذف کنند. اين در حالي است که وجود کربوهيدراتها در تمام رژيمهاي غذايي، مخصوصا رژيم افراد مبتلا به ديابت، ضروري هستند. کربوهيدراتها، بزرگترين تاثير را بر سطح قند خون ميگذارند و از اين رو در آزمايش دو ساعت بعد از غذا، ميتوانند تغييرات قند خون را بهخوبي نشان دهند. کربوهيدراتها، حاوي ويتامينها، املاح و فيبرهاي غذايي هم هستند و هرچه که سبوس آنها بيشتر باشد، داراي ريزمغذيهاي بيشتري هم خواهند بود. فيبر بالاي موجود در غلات سبوسدار به تنظيم و کنترل قند خون در بيماران ديابتي، کمک قابل توجهي ميکند.
منبع : www.salamdr.com